Dentiția la bebeluși: introducerea pastelor de dinți în igiena orală
Dentiția la bebeluși este o provocare pentru părinți și întrebările care nasc de aici își vor găsi parțial răspunsul în articolul nostru de azi.
Dentiția este un proces semnificativ în dezvoltarea oricărui copil. În primii ani de viață, apariția primilor dinți poate aduce multe provocări atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți. Medicii stomatologi oferă o perspectivă asupra acestor provocări și modul în care pasta de dinți pentru copii poate juca un rol esențial în îngrijirea orală a copiilor mici.
Provocările dentiției la copii în primii ani de viață
Primul dinte al unui bebeluș apare, în medie, între șase și nouă luni. Acest proces, cunoscut sub numele de erupția dentară, poate fi o experiență inconfortabilă pentru copil, cauzând iritabilitate, somn tulburat și, uneori, febră sau diaree. În plus, dinții de lapte sunt acoperiți de smalț care nu este încă pe deplin dezvoltat, ceea ce îi face deosebit de sensibili la carii.
Să nu considerăm, așa cum se întâmplă, din păcate, uneori, că dinții de lapte sunt dinți de sacrificiu, pentru că ”oricum cad”. Cu cât dinții de lapte sunt mai sănătoși și întreținuți prin curățare specifică regulată, cu atât copilul se va bucura de dinți sănătoși pe tot parcursul copilăriei. În plus, odată ce se obișnuiște cu o anumită rutină în curățarea dinților, prin periaj, copilul va fi mai dispus să urmeze această rutină în anii ce urmează.
Introducerea pastelor de dinți în primii ani de viață a bebelușilor
Din momentul apariției primului dinte, este important să începem să introducem o rutină de igienă orală. Aceasta ar trebui să includă utilizarea unei paste de dinți speciale pentru copii. Bebelușii tind să înghită pasta de dinți, așa că produsul pentru copii mici nu poate conține mai mult de 500 ppm fluor.
Rutina de periere a dinților are mai multe avantaje – curăță dinții copilului pentru o igienă orală impecabilă, dar îl și obișnuiește cu perierea dinților. Așa cum știu foarte bine părinții, de cele mai multe ori periajul, mai ales înainte de culcare, nu este activitatea preferată a copiilor de orice vârstă. Dar, dacă cel mic se obișnuiește cu acest ”ritual”, șansele sunt să îl aplice singur mai târziu.
Recomandarea noastră pentru copii de la 0-2 ani: pasta pentru bebeluși Elmex Bebe
Elmex Bebe este o pastă de dinți concepută special pentru bebelușii între 0 și 2 ani. Aceasta protejează primii dinți de lapte împotriva cariilor și este sigură pentru utilizare zilnică.
Modul de utilizare este simplu. De la apariția primului dinte de lapte până la a doua aniversare a copilului, se recomandă periajul o dată pe zi, apoi de două ori pe zi. Copiii trebuie să folosească o periuță de dinți adecvată și echivalentul unui bob de mazăre de pastă de dinți.
Sfaturi pentru menținerea igienei orale a bebelușului
În plus față de utilizarea pastei de dinți pentru copii, este esențial ca părinții să monitorizeze dieta copiilor și să limiteze consumul de zahăr, care poate contribui la dezvoltarea cariilor dentare. În același timp, este important să se încurajeze copiii să se obișnuiască cu rutina de îngrijire orală, care include periajul dinților și vizitele regulate la dentist.
De asemenea, este important să rețineți că, deși Elmex Bebe este o pastă de dinți excelentă pentru copii mici, aceasta nu ar trebui să înlocuiască vizitele la dentist. Asigurați-vă că aduceți copilul la controale dentare regulate pentru a menține sănătatea orală optimă.
Părinții trebuie să fie conștienți de faptul că toate produsele de igienă orală pentru copii trebuie utilizate sub supravegherea unui adult pentru a evita riscul de înghițire excesivă.
Dentiția este doar primul pas în călătoria sănătății orale a copilului. Cu îngrijirea corectă și introducerea timpurie a unei rutine de igienă orală, cu produse de înaltă calitate, putem asigura un start sănătos pentru zâmbetul de durată al copilului dumneavoastră.
În concluzie, dentiția poate fi o perioadă provocatoare, dar cu îngrijirea orală adecvată și cu ajutorul produselor potrivite, cum ar fi Elmex Bebe, aceste provocări pot fi ușurate. Medicii stomatologi recomandă întotdeauna părinților să acorde o atenție deosebită sănătății orale a copiilor lor încă de la apariția primilor dinți.