Concepții greșite de evitat pentru părinți

Concepții greșite de evitat pentru părinți – mituri și păreri

Parentingul poate fi uneori dificil, mai ales pentru părinții aflați la primul copil. Ai o varietate de surse de informații pe care să le accesezi, fără a mai pune în considerare forumurile de mămici, discuțiile din fața blocului sau sfaturile de pe rețelele de socializare.

Pentru a vă ajuta încercăm să clarificăm în cele ce urmează câteva concepții greșite des întâlnite la părinți.

Mituri legate de somnul sugarilor

Primul mit pe care îl întâlnim este despre modelele de somn ale sugarilor. Mulți cred că bebelușii ar trebui să doarmă noaptea de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, trezitul în timpul nopții este normal și adesea necesar pentru creșterea și dezvoltarea sugarilor. Stabilirea unei rutine regulate de somn poate ajuta copilul să doarmă treptat pentru perioade mai lungi.

Nu uitați – fiecare copil este unic. Unii dorm toată noaptea, alții se vor trezi repetat. Atât timp cât niciun tipar nu împiedică dezvoltarea bebelușilor și aceștia nu au probleme care să le determine aceste tipare, totul este în regulă.

Mitul legăturii dintre alimentația bebelușilor și greutatea ideală

Când vine vorba de alimentația bebelușului, concepțiile greșite abundă. Mulți părinți noi cred că un copil care ia mereu în greutate este un copil mai sănătos, ceea ce duce la supraalimentarea bebelușului din dorința părinților de a avea un copil sănătos.

Cu toate acestea, creșterea în greutate variază între sugari. Hrăniți-vă bebelușul ca răspuns la indicii de foame, atunci când vedeți că acesta cere să fie hrănit, prin plâns sau prin indicarea biberonului sau a mamei, și consultați-vă medicul pediatru pentru orice nelămurire.

Concepții greșite de evitat pentru părinți – despre reperele dezvoltării bebelușului

Este ușor să cazi în capcana comparației atunci când vine vorba de etapele de dezvoltare ale bebelușului tău. Cu toate acestea, fiecare copil este unic și va atinge aceste repere în propriul ritm.

În loc să te stresezi asupra timpului, bucură-te de fiecare etapă a dezvoltării lor. Nu compara propriul copil cu cel cu care se joacă acesta în parc și încearcă să înțelegi unicitate fiecărui copil.

Faptul că alți copii sunt mai dezvoltați sau au deprins o anumită abilitate înaintea copilului tău nu sunt semne că este ceva în neregulă. Fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare, iar aceasta este ceea ce trebuie să țineți minte legat de acest mit.

Legătura dintre sănătatea bebelușului și vaccin

Unii părinți cred că imunitatea naturală este mai bună decât imunitatea dobândită prin vaccin. Această concepție ar putea pune copilul în pericol de a contracta boli care pot fi prevenite. Vaccinurile sunt o modalitate eficientă de a vă proteja copilul de diferite boli. Pe de altă parte, recentele teorii ale conspirației din timpul pandemiei și adevărurile care au fost dezvăluite ulterior au făcut ca mulți părinți să fie sceptici cu privire la administrarea vaccinurilor la cei mici.

Mitul dentiției la bebeluși

Apariția dinților poate fi o perioadă grea. Contrar credinței populare, febra mare sau diareea severă nu reprezintă consecințe normale ale dentiției.

În timp ce temperatura crește ușor și copilul poate fi mai agitat, consultați medicul pediatru dacă apare vreun simptom de tipul febră mare sau diaree prelungită.

Dentiția la bebeluși continuă să fie plină de sfaturi și de concepții. Important este să asculți sfaturile pediatrului tău și să înțelegi că îngrijirea primilor dinți ai bebelușului tău este importantă.

Pasta de dinti pentru bebelusi, Elmex Bebe, 0-2 ani

Mitul plânsului bebelușilor

Plânsul este modul de comunicare al bebelușului tău, nu doar de manipulare. Bebelușii plâng pentru a-și exprima o nevoie, fie că este vorba despre foame, schimbarea scutecului sau pur și simplu nevoia de confort. În timp, veți învăța să discerneți diferențele subtile în plânsul bebelușului dvs., fiecare exprimând altă nevoie.

E drept, dacă la fiecare plâns bebelușul este luat în brațe, alintat sub orice formă, în timp acesta va apela la această formă de a atrage atenția adulților.

Cu toate acestea, plânsul bebelușului trebuie corect interpretat – foame, nevoie de somn, durere de orice fel.

A fi un proaspăt părinte poate oferi sentimentul că încerci să descifrezi un cod, și anume codul de comunicare al copilului tău care în primii ani de viață nu se poate exprima și nu poate să îți spună ce nevoie are sau ce îl doare. În acest context, interpretarea corectă a plânsului copilului este crucială.

Dar înțelegerea tuturor concepțiilor greșite ajută noii părinți în a evita greșelile comune de parenting. Amintiți-vă, este în regulă să cereți ajutor și să consultați profesioniști atunci când aveți îndoieli. La urma urmei, fiecare pas făcut, de la mers de-a bușile aprin casă și până la primii pași de copil, face parte din experiența incredibilă pe care o are fiecare părinte care își vede copilul crescând.

Share this post